Duyuru
Turnitin: İntihal Analiz Programı Duyurusu
3 Nisan 2017 | 07:42

 

TURNITIN İNTİHAL TESPİT PROGRAMI DUYURUSU

  1. Lisansüstü tezlerin kontrolü için Turnitin intihal tespit programı üniversitemiz erişimine açılmıştır. 
  2. Turnitin programı ile tezlerdeki benzerlik ön kontrollerinin danışmanlar tarafından yapılabilmesi için danışmanların kullanıcı adı ve şifrelerini Bilişim Enstitüsünden almaları gerekmektedir. Danışmanlar Bölüm, Unvan, Ad, Soyad ve gazi.edu.tr uzantılı mail adres bilgilerini be@gazi.edu.tr adresine gönderdikleri takdirde aynı gün içinde kullanıcı adı ve şifresi maillerine gönderilecektir. 
  3. Kullanıcı adı ve şifreler kesinlikle ikinci şahıslarla paylaşılmayacaktır ve bu program sadece lisansüstü tezlerin kontrolüne yönelik kullanılacaktır.
  4. Sisteme tez yüklenirken isteğe bağlı ayarlarda ''Ödevleri Şuraya Gönder'' bölümünde kesinlikle ''Depo Yok'' seçilmelidir. Aksi takdirde tezler Turnitin’in veri deposunda saklanacaktır ve bir sonraki düzeltmelerde benzerlik oranı daha yüksek çıkacaktır. 
  5. Sisteme tez yüklenirken İsteğe Bağlı Ayarlarda ''Bibliyografik Materyaller ve Alıntılar'' benzerlik endeksinden çıkarılacaktır. ''Exclude small sources'' bölümünden ''Evet'' seçilecek ve Yüzdelik: % 1 ayarlanacaktır. Diğer ayarlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Bu ayarlar benzerlik raporu oluştuktan sonra da ekranın sağ tarafında 'Filtreler ve Ayarlar' bölümünden ''Alıntıları Çıkar'', ''Bibliyografyayı Çıkar''  ''Şundan daha az olan kaynakları çıkarın: % 1'' şeklinde de yapılabilmektedir. 
  6. Raporun oluşma zamanı tezin hacmine ve internet hızına bağlı olarak değişmektedir. F5 tuşuna basarak sayfayı zaman zaman yenilemeniz önerilmektedir. Yüklenecek tez maksimum 40 MB boyutunda ve 400 sayfa uzunluğa sahip olmalıdır. 100 sayfalık tezin benzerlik raporunun oluşması ortalama 30 dakika sürmektedir.
  7. Benzerlik rapor sonucu Turnitin Programındaki veri tabanlarına bağlı olarak oluşmaktadır. 
  8. Bilişim Enstitüsü Yönetim Kurulu'nun aldığı karara göre, Turnitin Benzerlik Oranı kriteri % 20 olarak belirlenmiştir. Benzerlik oranı %20'nin üstünde olan tezler için sınav jürisi oluşturulmayacaktır. Nihai kontrol (Form: Ortak 10) enstitü tarafından yapılacak olmakla beraber, sürecin hızlı çalışması için danışmanın ön kontrolünün yapılması, tarama sonucunda oluşan “orijinallik raporu” nun  birinci ve son sayfalarının danışman imzasıyla enstitümüze yollanması zorunludur.  

 

background image